Skip to main content

Fotografie de Akira Enzeru. Proaspătă mămică, de-abia îmi începusem cariera în makeup

Dacă ai ajuns să citești acest articol înseamnă că avem ceva în comun, pentru că acum mai bine de 15 ani îmi puneam aceeași întrebare: cum poti deveni makeup artist in Romania? Și poate că pare amuzant, dar primul pas pentru a deveni makeup artist în România este să îți dorești. Nimic altceva nu contează atunci când sădești această sămânță pentru că numai când îți dorești ceva foarte puternic poți transforma un vis în realitate. Așa că dacă îți cauți inspirație și nu știi de unde să începi, iată povestea mea și pașii pe care i-am urmat pentru a ajunge să am proiecte de makeup zilnic și să pregătesc și alți visători să devină professional makeup artists atât în țară, cât și peste hotare.

  1. La început a fost pasiunea. Mi-a plăcut mereu să pictez și să experimentez cu diferite culori, iar cel mai des mă jucam cu diferite machiaje atunci când aveam evenimente. Am urmat ASE-ul și m-am aventurat o perioadă într-o lume a cifrelor, fiind economist ca formare, însă atunci când am născut și am avut mai mult timp să cuget la ceea ce îmi doresc să fac pentru restul vieții, răspunsul a fost foarte simplu. Vreau să fiu makeup artist in Romania. Îmi doresc ca în fiecare zi a vieții mele să mă trezesc și să fac cu bucurie și pasiune tot ceea ce fac. Așa că n-am mai stat degeaba și am trecut la acțiune…
  2. Apoi am urmat nu unul, ci mai multe Cursuri de Makeup. O să fiu foarte sinceră cu voi: deși există numeroase resurse și tutoriale pe youtube și pe tik tok despre machiaj, acestea nu pot înlocui niște cursuri de makeup acreditate, care îți oferă regulile și baza necesară pentru a activa în această meserie. Ai nevoie să înveți tehnici de machiaj, să studiezi diferitele tipuri de machiaje pe care le poți face și să exersezi foarte mult pentru a-ți da seama de direcția pe care îți dorești să o urmezi. Pentru că machiajul este împărțit în foarte multe ramuri – de la beauty sau fashion makeup la machiaj de teatru sau film, aceste tipuri de machiaj fiind foarte diferite. Este o meserie în care ai tot timpul de învățat, așa că după cursul de bază urmează cursuri de perfecționare și masterclass-uri, care îți oferă tot timpul noi tehnici și proceduri de a-ți îmbunătăți skill-urile.
  3. După primul curs de makeup am început să-mi construiesc portofoliul, așa că am început să lucrez de îndată ce am terminat școala de makeup. Oriunde vei dori să te angajezi, este important să ai un portofoliu prin care să demonstrezi ce poți face în această meserie. Așa că la început mergeam la fiecare proiect unde eram chemată, am lucrat la un beauty counter, în film, televiziune, la reclame, alături de fotografi sau am machiat pentru evenimente. Unele proiecte erau bine plătite, altele erau pro bono, însă în felul acesta am reușit să evoluez rapid și să acumulez experiență. Apoi lucrurile au venit de la sine și s-au dezvoltat exact cum mi-am dorit: când muncești în fiecare zi pentru visul tău, lucrurile se întâmplă. Acum sunt norocoasă pentru că anul trecut mi-am deschis propriul salon – Vanity Room, iar de mai bine de 10 ani pot să îmi aleg proiectele în care mă implic, iar cei care apelează la serviciile mele îmi cunosc deja stilul de lucru.
  4. Responsabilitate și încredere. Probabil că două dintre cele mai importante calități ale unui makeup artist sunt sociabilitatea, pentru a interacționa ușor cu clienții și cu colegii de breaslă, dar și responsabilitatea și seriozitatea, pentru a câștiga încrederea celor din jur. Așa că pe lângă talent în meserie, caut aceste calități în colaboratorii pe care mi-i aleg atunci când fac echipe de makeup pentru proiecte.
  5. După 14 ani de experiență în domeniu și sute de training-uri și masterclass-uri de makeup pe care le-am ținut, eu mi-am dorit să fac mai mult pentru acest domeniu și am creat școala de makeup Vanity Makeup School – un loc fix după sufletul meu, de unde au absolvit deja mai mulți colegi de breaslă cu care mă mândresc! Bazându-mă pe principiul sharing is caring, am încercat să aduc în această școală tot ce mi-a lipsit mie atunci când am început: un mediu prietenos din care să înveți tot ce ai nevoie pentru a practica această meserie, oportunitatea de a-ți crea un portofoliu încă din școală și de a lucra în proiecte alături de mine.

Iată că totul începe de la o simplă dorință. Așa că dacă și tu îți dorești să urmezi acest drum, sunt mai mult decât bucuroasă să fiu alături de tine și să-ți împărtășesc din experiența mea! Dă-mi un semn și hai să începem călătoria aceasta împreună!

cum poti deveni makeup artist in romania

In culise cu Andreea Marin

Leave a Reply